DeLorean DMC-12 – Povratak u budućnost… Ali, stvarno!

Šetajući” tako po internetu nabasah na jedan članak o DeLorean-u, automobilu poznatom kod nas po filmskoj trilogiji “Povratak u budućnost”. U svakom slučaju sam planirao da ga pomenem, možda ne baš sad, ali kad se već piše o njemu da i ja kažem par reči... Dok je taze.

U članku se kaže da DeLorean Motor Company planira da uspostavi ponovnu proizvodnju ovog modela koliko već sledeće godine. Kažu, da bi novi DeLorean i dalje zadržao svoj prepoznatljivi izgled, vrata poput krila i karoseriju od nerđajućeg čelika koju je dizajnirao Đorđeto Đuđaro – legenda auto dizajna. Novi model će imati veće točkove, snažnije kočnice i amortizere od jednog poznatog Nemačkog proizvođača.


‘Ajd’, videćemo... Svakako, ne bi bilo loše da se ponovo nađe na tržištu. Čisto da iskoristi priliku da stekne ozbiljno ime u svetu automobilizma, s obzirom da se baš i nije proslavio. Da nije bilo filma nikad ga ne bi ni pomenuli...


Nastanak modela i njegovo mesto na tržištu tog doba

Džon DeLorean, bivši izvršni direktor Dženeral Motors-a, osnovao je kompaniju pod nazivom DeLorean Motor Company 1975. godine.

Svega 9.000 modela je napravljeno. Mnogi su kritikovali ovo vozilo u to vreme zbog niskog kvaliteta, prevelike težine koja je i definitivno gušila automobil i koja je bila uzrok njegove neokretnosti i tromosti a o ceni da i ne govorimo (prava sitnica)... Koliko god pokušavali da ga “ganjate” on je odgovarao lenjo, kao da vozite tenk a ne vozilo koje pretenduje da vas šalje u budućnost. Narodski rečeno – “mrtvo puvalo”. Zbog svih tih problema firma je bankrotirala 1983. godine.

DeLorean DMC-12 je ponovo zagolicao maštu javnosti 1985. godine svojim pojavljivanjem u SF filmu “Povratak u budućnost” kao vremenska mašina, gde je i nastavio da “glumi” u dva nastavka ove filmske trilogije.

Fanovi 

Iako su ga svi kudili i kritikovali DeLorean je stekao veliki broj obožavalaca, što zbog filma, što zbog vanvremenskog dizajna, što zbog toga što su, upravo njegovi najžešći kritičari tražili nešto više od njega, kao da samim tim kritikovanjem nisu želeli da se završi saga o njemu. Evo, saga se, izgleda, nastavlja.


Nadam se da će ova ideja o reinkarnaciji DeLorean-a uroditi plodom i svrstati ovaj model tamo gde i pripada. U sam vrh istorije automobilizma.

Izvori: De zeen magazin, moj mali mozak

No comments:

Post a Comment