Opel Kadett E – Suza suzu stiže

S obzirom da sam pisao o Kadett-u D moram koju reč da izdvojim i za njegovog naslednika, ne toliko zbog njegovih tehničkih karakteristika već zbog razlike u dizajnu između ova dva modela. Odlika dizajna Kadetta D bio je oštra ivica, kockasta forma dok kod njegovog naslednika potpuno suprotno – aerodinamičnost, zaobljene linije i oblik kapi vode.

E, baš zbog tog oblika (kap vode) je i dobio nadimak ”Suza” na ovim prostorima. Čini mi se da je Opel jedan od retkih proizvođača koji je uspeo da nove i stare generacije jednog modela vidljivo razdvoji a ne samo da to bude puko šminkanje. Pravi primer za tu ”politiku kuće” upravo možemo videti na primeru ova dva modela – Kadett D i Kadett E. 



Moram priznati da mi se ta politika dopada iz prostog razloga što daje rezultate. Niko ne može da kaže da se ne seća “Kockice” ili “Suze”, dakle politika je uspela.

Proizvodnja 

Opel Kadett E se pojavio 1984. godine. Izuzetna aerodinamičnost i dizajn su mu 1985. doneli titulu automobila godine na sajmu u Ženevi. Proizvodio se u više oblika i paketa opreme, i to kao: model sa troja i petora vrata, limuzina sa četvoro vrata i karavan. Kabriolet se pojavio 1987. za čiji dizajn je zaslužan čuveni italijanski studio Bertone iz Torina (opet Italijani, ko drugi).
Opel Kadett E Suza
Manuelni menjači su bili sa četiri i pet stepeni prenosa, ali je peti stepen bio ekonomik, tj. maksimalna brzina se dostizala u četvrtom stepenu prenosa, a peta je služila samo za održavanje iste i smanjenja potrošnje goriva. Sportski modeli GT i GSI su imali normalne petostepene menjače.

Proizvodio se, osim u Nemačkoj, i u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi, kao i u Kikindi – IDA Opel. Suza” se proizvodila do 1991. godine i za tih sedam godina prodat je u respektabilnih 7,2 miliona primeraka.

Tehničke karakteristike i dimenzije 

Motor: 1196 – 1998 cm3 (4-taktni sa 4 cilindra u liniji), 1598 cm3 dizel
Snaga: 50 – 156 KS
Transmisija: 4 i 5-stepeni manuelni

Dužina: 4.256 mm
Širina: 1.662 mm
Visina: 1.393 mm

Izvor: Wikipedia, moj mali mozak

No comments:

Post a Comment